Ecologia

Posted by Alexandra Tulbure | Posted in | Posted on 09:24

0

Motto: "Curăţenia în locurile publice reprezintă oglinda noastră, a tuturor!"

Foto: Alexandra Tulbure

Există o afirmaţie potrivit căreia "Gradul de civilizare a unei colectivităţi se poate recunoaşte şi după numărul de hârtii aruncate pe jos". Păstrarea curăţeniei în locurile publice face parte din comportamentul civilizat.

Coşul de gunoi stradal este plin sau nu se află prin apropiere? Puneţi atunci ambalajul în buzunar şi păstraţi-l până găsiţi o modalitate civilizată de a "scăpa de el" (într-un alt coş de gunoi stradal mai puţin plin sau chiar în cel de acasă).

Cojile de seminţe de pe trotuar vor atesta întodeauna că pe acolo a trecut o persoană "corigentă" la capitolul comportament civilizat. Dacă vă pretindeţi o persoană cu comportament civilizat, nu aruncaţi resturile de pe balcon.

Vă aflaţi în week-end sau în vacanţă la iarbă verde, la plajă sau în pădure? Încercaţi să nu lăsaţi la plecare nici o urmă care să urâţească peisajul de care v-aţi bucurat. Strângeţţi cu grijă resturile de alimente şi aruncaţi-le în pubela de acasă.

Nu e păcat să urâţiţi pereţii clădirilor exprimăndu-vă opiniile cu ajutorul spay-ului? O expresie latină învăţată afirmă: "NOMINA STULTORUM, UBIQUE LOCORUM". În traducere liberă- "NUMELE PROŞTILOR PE TOATE GARDURILE". În traducere actualizată- "URMELE CELOR CU MINTEA MAI SUBŢIRE PE TOŢI PEREŢII CLĂDIRILOR".

Se pare, deci, că obiceiul unora de a-şi exprima sentimentele sau de a încerca să-şi etaleze talentele artistice pe ziduri nu este modă nouă. Cei care au mai călătorit prin lume l-au întâlnit şi prin alte părţi.

Câteva cuvinte sunt certe:
1. Mâzgălitorii de pereţi nu sunt printre cei mai deştepţi dintre noi.
2. Când pereţii aparţin unor clădiri de referinţă, posesorii amprentelor lăsate cu spray-ul dovedesc o ignoranţă menită să-i întristeze pe toţi cei cu bun simţ.

Nu credem că acţiunile sistematice de curăţare a pereţilor rezolvă problema, chiar dacă ele devin necesare.

Lansăm totuşi pe acestă cale următorul apel, adresat tuturor elevilor care n-au înţeles mesajul: "Corectaţi-vă comportamentul şi atenţionaţi-i pe cei care încalcă regulile de comportament civilizat. Educatori (părinţi, profesori) străduiţi-vă să fiţi model de comportament civilizat şi obişnuiţi-i pe tineri să respecte şi să păstreze curăţenia în locurile publice."

Publicat: Pauza Mare- februarie 2008

Comments (0)

Trimiteți un comentariu