Eşti pro sau contra manelelor?

Posted by Alexandra Tulbure | Posted in | Posted on 09:55

0

Un subiect foarte controversat în zilele noastre, mai ales în rândul tinerilor, indiferent că ascultă sau nu acest gen de muzică, este MANEAUA!
Nu am să încerc să dau nicio definiţie acestui gen muzical şi nici nu cred că este nevoie, însă am să vă prezint unele păreri extrase din rândul elevilor liceulului nostru.




             Cu toţii ştim că gusturile nu se discută şi nici nu pot fi. Sau poate da? Omul este făcut în aşa fel încât să nu fie de acord cu seamănul său sau, mai bine spus, este una dintre aşa-zisele calităţi ale speciei umane! Ce sens ar mai avea viaţa dacă am avea respect unii faţă de alţii şi ne-am înţelege deciziile şi părerile! Cum ar fi dacă am trăi într-o simbioză perfectă? Da, ştiu! O asemenea situaţie o găsim doar in cazul unor plante sau animale, nicidecum în cel al omului!

            Un subiect foarte controversat în zilele noastre, mai ales în rândul tinerilor, indiferent că ascultă sau nu acest gen de muzică, este MANEAUA!
            Nu am să încerc să dau nicio definiţie acestui gen muzical şi nici nu cred că este nevoie, însă am să vă prezint unele păreri extrase din rândul elevilor liceulului nostru.

            Unii spun că maneaua, ca si alte genuri de muzică contemporană internaţională, au adus ridicolul în viaţa unei naţiuni la stadiul de artă! Că se vrea artă e una, că unii critici de artă îi zic „kitsch” (caracterizat prin folosirea voluntară a elementelor demodate, de prost gust) e alta, cert e că arta manelistă a venit de la cei bogaţi şi inculţi şi a prins în rândul celor bogaţi si semidocţi (cu pretenţie de cultură). Mai exact, mesajut trimis este unul negativ prin care numai banii, puterea şi maşinile devin o prioritate.

            Ca replică, alţii spun că nu poate avea loc o petrecere şi o nuntă fără o manea bună sau o muzică lăutarească. Că nu există petrecere 100% reuşită fără acestea, deoarece manelele sunt cele care întreţin cu adevărat atmosfera. Prin urmare, să arunce primul piatra cel care nu a dansat nicio dată pe ritmurile orientale ale manelelor! Dar oare în străinătate ce muzică se ascultă la astfel de petreceri? Răspunsul e simplu! Şi în alte ţări există astfel de genuri musicale, asemănătoare manelelor. Şi dacă tot ajungem la subiectul acesta, în unele ţări din străinătate acest gen muzical este mult mai apreciat decât în ţara unde a luat naştere! De altfel, acestea sunt un amestec de stiluri muzicale: ritmul este occidental, iar armonia, în cele mai multe cazuri, este una sârbească sau împrumutată din folclorul ţigănesc!

            Alţii sunt indiferenţi, spunând că unele manele sunt groaznice, dar sunt şi unele exceptii în care linia melodică este plăcută, chiar dacă versurile lasă puţin de dorit! În principiu, spun ei, depinde de starea de spirit şi de la persoană la persoană. Este nesemnificativ de cine este cântată, chiar dacă acesta este ţigan, om să fie şi să se simtă putină emoţie şi sulfet în munca sa!

            Totul se rezumă la ce ai în suflet şi la acea emoţie de care vorbeam! Poţi să fi pro şi poţi să iubeşti tot ce ţine de acest gen muzical. Poţi fi contra şi să nu înţelegi ce rol are. Sau poţi fi neutru şi să înţelegi că toţi suntem diferiţi, la fel gusturile şi părerile noastre, astfel încât să nu faci diferenţe, în funcţie de ritmul în care îmi dansez eu viaţa şi să apreciezi ceea ce sunt eu cu adevărat!

Comments (0)

Trimiteți un comentariu