Fabrica Ursus din Cluj: în transformare

Posted by Alexandra Tulbure | Posted in | Posted on 07:24

0

Conducerea companiei Ursus Breweries a demarat procedurile de construcţie a mini-facilităţii de producţie de la Cluj, pe amplasamentul fabricii care a fost închisă recent. Pentru a păstra tradiţia fabricării de bere Ursus la Cluj, un pub se va deschide în locaţia actuală a fabricii.


Ziua de cluj” publică un material în care prezintă o serie de schiţe a planurilor de reamenajare a viitoarei mini-unităţi. Din informaţiile acestora reiese că planurile vor deservi doar amenajării unei berării, pe care reprezentanţii companiei Ursus Breweries o numesc cu plăcere “berăria de care clujenii se vor simţi încă o dată mândri”. De asemenea, se face publică o declaraţie a celor de la Ursus, ce susţin că fabrica a fost închisă ca urmare a scăderii pieţei berii cu 25%, iar cei 150 de angajaţi concediaţi vor primi maxim 6 salarii compensatorii. Materialul acesora are un final ambiguu, lăsând un spaţiu de interpretare prin întrebarea adresată cititorilor: Ce părere aveţi despre iniţiativa conducerii Ursus Breweries?
            Cei de la “clon.ro” pun accentul pe tradiţia fabricării de bere Ursus la Cluj. Elementul declanşator al articolului este reorganizarea activităţiilor în urma cărora, cei de la Ursus, decid închiderea producţiei la scară industrială a berii. Menţinerea tradiţiei se face prin deschiderea unui pub şi a unui restaurant, dar şi prin furnizarea berii Ursus unor alte localităţi clujene. Pentru acest proiect Ursus Breweries va colabora cu parteneri din Cluj-Napoca: arhitecţi, constructori, designeri, operatori HoReCa; planurile de construcţie fiind realizate de către biroul de arhitectură locală, ASIZA. Construcţia facilităţi, spun reprezentanţii companiei, va începe în luna februarie a anului ce vine iar deschiderea va avea loc în luna mai a aceluiaş an. Noul spaţiu promite o capaciate de aproximativ 200 de persoane care vor avea ocazia să şi asiste la procesul de fabricare a berii în cadrul acestei facilităţi. Materialul online conţine şi declaraţii ale conducerii Ursus Breweries. Gary Whitlie, presedintele companiei, declară că această facilitate de producţie este unică în portofoliul companiei la nivel european şi că ideea principală a planului este amenajarea unui punct de atracţie atât pentru clujeni, cât şi pentru vizitatorii Clujului. Acest proiect, spune Gary, se speră a deveni mândria oraşului şi a locuitorilor. La fel ca şi în “Ziua de Cluj”, motivul închiderii fabricii este dat de piaţa scăzută a berii, dar aici sunt pomenite şi costurile mari de operare. Ambele publicaţii aduc ca şi concluzie concedierea a 150 de angajaţi. Cei de la “Clon” mai emit şi declaraţia vicepreşedintelui de marketing, Grant McKenzie. Acesta învinuieşte criza economică, respectiv scăderea puterii de cumpărarea a populaţiei pentru închiderea fabricii Ursus. Astfel, spune acesta, piaţa berii s-a diminuat cu 25% în ultimul an iar în prima jumătate a anului fiscal 2010 - 2011, respectiv aprilie-septembrie, volumele de vânzări ale Ursus Breweries au scăzut cu 11%. Publicaţia conţine un subiect mai detaliat decât cel găsit în “Ziua de Cluj” dar şi mai bogat din punct de vedere al conţinutului informaţional expus.
            O altă publicaţie online şi anume “adevărul.ro” îşi începe materialul cu declaraţia preşedintelui Ursus Breweries, Gary Whitlie. Astfel reiese că proiectul va consta în amenajarea unui pub,unui restaurant şi a unei fabrici dar cu o capacitate mai mică, iar construcţia va începe în vara anului 2011. Tot Whitlie declară că persoanele concediate vor beneficia de pachete compensatorii constând în minimum şase salarii, nu maximum precum era găsită declaraţia în celelalte publicaţii.
De asemenea, articolul conţine şi un scurt istoric a fabricii dându-i o notă mai subiectivă. Conform acestuia prima Fabrică de Bere de pe teritoriul Clujului de astăzi a fost fondată în 1878 în Mănăştur. În anul 1927, Fabrica de Bere din Cluj urma să poarte numele nou înfiinţatei întreprinderi "Fabricile de Bere Unite din Cluj și Turda Ursus SA". În perioada naţionalizării, în anul 1948, Ursus a primit denumirea “Fabrica de Bere Înainte – Cluj. La sfârşitul anului 1995 South African Breweries (SAB) şi-a demarat investiţiile în România prin cumpărarea fabricilor de bere locale Vulturul Buzău, Pitber Piteşti şi Ursus Cluj, care ulterior a preluat pachetul acţionar majoritar de la Bere Timişoreana. Aşa a apărut Compania de Bere Romania (CBR), cu peste 1.000 de angajaţi în fabricile de bere din Cluj-Napoca, Timişoara şi Buzău.
            În concluzie, cele trei publicaţii şi anume “Ziua de Cluj”, “Clon” şi “Adevărul” au parcurs acelaşi subiect însă detaliile oferite diferă. Astfel se poate ajunge la neînţelegeri în rândul consumatorilor sau chiar între acele publicaţii şi sursa lor, iar aceste lucruri pot duce la dezbaterea subiectului chiar şi într-un cadru juridic. Expunerea distorsionată sau prezentarea unui subiect în media în acest fel poate duce la afectarea modului în care este perceput de către public. În cazul de faţă, ca şi cititor, nu se poate înţelege care ar fi facilităţile ce vor fi amenajate pentru a înlocui actuala fabrică Ursus şi care ar fi măsurile luate pentru a avataja într-un fel cei 150 de angajaţi ce au fost concediaţi.

Comments (0)

Trimiteți un comentariu