Reportaj de atmosferă: Sărbători şcolare

Posted by Alexandra Tulbure | Posted in | Posted on 07:28

0















Se pare că sărbătorile de iarnă sunt încă aşteptate în rândul prichindeilor, iar şcolile răsună de colinde chiar cu săptămâni înainte de mult aşteptatul Crăciun.
Glasul dulce al copiilor ne cheamă chiar dintr-un mic sat, din apropierea Clujului, unde şi în zilele de azi serbările de iarnă, ale micuţilor, respectă cu stricteţe datina celor străbuni.

Repetiţia este mama învăţăturii
            Intrând în coridorul principal al Şcolii Generale din localitatea Valea Drăganului, deja se face remarcată prezenţa iernii. Nici încălzirea centrală nu mai poate doborâ frigul, iar câţiva învăţăcei, cu nasurile degerate, se grăbesc spre săli unde sobele oferă totuşi un dram de confort. Doar doamna, ce era de servici, partula prin coridor bolborosind întruna dar păstrând o privire riguroasă.
            În săli se aude forfotă şi câte un ţipăt de copil. Ce bine e să ai puritatea şi liniştea sufletească a unui tânăr. Dintr-o dată se deschide uşa cancelariei şi o profesoară, înhămată cu un teanc de foi, se grăbeşte spre sala clasei a-III- a.
            Se face linişte şi râsetele se opresc, iar clasele încep să răsune a colinde. La un momendat, un băieţel încurcă versurile şi cântecele se opresc pentru puţin timp, apoi continuă.

Suflet de copil
            Vine şi momentul pauzei bine meritate, iar şcolarii dau năvală pe hol. Chicotelile acestora înveselesc întreaga clădire şi fuga lor continuă până în curte unde bătaia cu bulgări îi îngroapă pe toţi în zăpadă.
            Două fetiţe, una cu părul castaniu iar una cu cosiţe blonde, îşi  povestesc despre costumele ce le vor purta la serbare. Entuziasmate de poezii acestea încep să le repete, dar rămânând şi cu gândul la cadourile ce le aşteaptă după festivitate. Trei flăcăi, îmbujoraţi de la atâta alergat, sunt puşi pe şotii. Cel mai mare scoate din buzunarul pantalonilor o pungă de jeleuri, o arată camarazilor, dar se pune pe fugă neobservând că prietenii lui i-au sechestrat senvişul şi erau pe punctul de a-l rupe pe din două.
            Conflictul este întrerupt de doamna învăţătoare care îi trimite în sală pentru a repeta dansurile populare. Înghionteala continuă şi în spatele învăţătoarei care nu mai ştia cum să-i astâmpere. Începe din nou repetiţia...

Comments (0)

Trimiteți un comentariu