DORIAN GRAY

Posted by Alexandra Tulbure | Posted in | Posted on 01:14

0

Imagine luată de pe...
Dorian este protagonistul unui roman cu acelasi nume in care frumusetea fizica nu inseamna si bunatate interioara. Acest tanar devine subiect al unui tablou, nimic neobisnuit pentru acea epoca! Pictorul ramane atat de impresionat de frumusetea tanarului Dorian, incat se indragosteste de el, incepand sa creada ca frumusetea lui este responsabila de o noua moda in arta sa. Prin intermediul pictorului, Dorian in cunoaste pe Lord Henry Wotton, care il vrajeste pe subiect cu viziunea sa asupra lumii: singurele lucruri care merita urmarite in viata fiind frumusetea si satisfacerea simturilor.

            Dorian imbratiseaza ideea frumusetii sale fizice ca singur scop ce merita urmat in viata si isi doreste in secret ca portretul sau din tablou sa imbatraneasca in locul lui.Timp de mai multi ani, personajul traieste o viata complet imorala, comitand toate pacatele la care se putea gandi, linistit fiind ca urmele fizice ale acesora sa se inregistreze doar pe portretul din tablou nu si pe propria fata.

            Portretul pastrat sub o panza se incarca treptat cu tot mai multa hidosenie si batranete in timp ce Dorian ramane tot neschimbat si tanar. Dupa ani de zile, satul de viata imorala, Dorian decide sa nu mai pacatuiasca seducand o tanara nevinovata si este curios sa vada daca portretul infatisand acum uin batran senil si hidos, incepe sa arate mai bine. Dand la o parte panza, Dorian constata opusul: portretul devenise si mai urat ...

            Decide ca doar o marturisire completa a tuturor pacatelor il mai poate absolvi de ele, dar isi da seama ca nu are sentimente de vina. De teama consecintelor, hotaraste intr-un acces de furie sa distruga singurul martor al pacatelor sale, portretul din tablou, infigand un cutit in inima personajului pictat. Un urlet cumplit ce se aude imediat il face pe servitorul din casa sa cheme politia, care gaseste un cadavru batran hidos prabusit langa un tablou infatisand un tanar frumos...

            Ideea mentinerii unei aparente frumoase, aranjate, machiate care poate ascunde mult timp o realitate mult mai urata, plina de fapte reprobabile este larg raspndita in ziua de azi. Aceasta este multumita unei educatii in care accentul se pune pe pastrarea unei aparente sociale de respectibilitate si ascunderea adevaratelor evenimente si trairi.

            Ceea prin ce trece tanarul Gray se poate numii o preocupare excesiva de propria aparenta insotita de dificultati de a face fata procesului de imbatranire si cerintelor etapei de maturitate.

            Desi principala sa ocupatie e sa traga cu urechea, acesta nu poate auzi si gandurile Lordului Henry, care infirmau mai degraba experimentul miselesc in care chiar el era cobaiul. Dorian se lasa dus de val si ajunge total opusul imaginii create de pictor, ascultand sfaturile nu neaparat ale uniu malefic ci ale unui om lipsit de moralitate si care punea de multe ori o experienta de agrement mai sus decat orice.

            Intregul roman este practic prezentare aparentelor ce sunt menite sa fie inselatoare, avant si o tenta de mister, in care aspectul fizic este doar o masca menita sa ascunda continutul real al sufletului. Cea mai buna modalitate de a tranmite receptorului acea atmosfera si acele trairi a fost de a transpune totul intr-un singur personaj excentric si anume Dorian Gray.

Comments (0)

Trimiteți un comentariu