Eutanasierea umană: pro şi contra!

Posted by Alexandra Tulbure | Posted in | Posted on 13:47

0

Imagine luată de pe...



 Eutanasierea, ca şi subiect de discuţie nu este unul peste care poţi trece cu uşurinţă, având implicaţii morale, religioase şi aşa mai departe.
          La fel ca şi avortul, eutanasierea este un element tabu în societate, deşi aceasta este o intervenţie medicală efectuată în scopul întreruperii vieţii la cererea persoanei bolnave, atat timp cât aceasta este capabila să i-a o astfel de decizie, având în spate şi un motiv serios precum o boala incurabilă, sau din partea familiei acestei persoane în cazul unei come.
          Se poate privii o astfel de intervenţie din două puncte de vedere, un lucru moral prin faptul că eliberezi un om de suferinţe sau ca un lucru lipsit de etică, în sensul de crimă.
            Consider că eutanasierea este o încalcare a dreptului la viaţa d.p.d.v. juridic pentru că legea intervine pentru a opri manifestarea ei, aceasta reprezentând tot o sinucidere, dar asistată.
Chiar dacă viaţa este un dar de la "natura" avem şi obligaţia de a-l păstra aşa cum cetăţenii au şi drepturi dar şi obligaţii.
          Dreptul la viaţã nu poate fi transformat în opusul sãu nu se poate recunoaşte cuiva dreptul de a muri. Dreptul la viaţă nu este un drept de care oricine poate dispune în mod liber. De regulã exercitarea dreptului de a muri nu poate fi controlatã însã statele au obligația de a supraveghea îndeaproape dreptul la viațã al persoanelor aflate în stare de detenție, în cazul acestora limitele acestui drept fiind apreciate în mod diferit fațã de persoanele aflate în stare de libertate.
          Dacă ar fi o încalcare a dreptului la viaţă, ar fi ca şi cum viaţa nu ne-ar aparţine. Ceea ce nu este adevarat. Aşa cum avem dreptul să ne exercitam anumite drepturi dacă vrem, nu este o obligaţie, aşa şi dreptul de a trăi este o obţiune, de care dispunem cum vrem. Numai dacă ne gândim ce ne spune Biblia exista o sancţiune pentru sinucidere ajungem in iad, nu şi in domeniul juridic.

Ce drăguţ! Aşa scria tânăra jurnalistă Alexandra Tulbure la începuturile liceului...

Comments (0)

Trimiteți un comentariu