SCRIPT: REPORTAJ RADIO

Posted by Alexandra Tulbure | Posted in | Posted on 11:18

0

Imagine luată de pe...
Viaţa unui circar
00:00- 03:10

00:00- 00:05  Intro: sunet maşină de îngeţată
00:00- 00:15 Voice: „Acrobaţii cu mingiuţe şi flăcări, animăluţe dresate care fac tot felul de numere vesele şi giumbuşlucuri la înălţime, oricine aşteaptă să vină circul şi la el în oraş. Pentru tânărul Daniel Calman a fost cu totul diferit. Acesta a mers în lume pentru a descoperii circul.”
00:13- 00:16 Crossface: muzică radio
00:15- 00:45 Insert Daniel Calman: „Tot ce vezi pe scenă, ca şi spectator, este doar o parte a vieţii noastre. Dacă te-ai uita după cortină ai sesiza că spaţiul în care ne desfăşurăm activitatea este şi spaţiul în care trăim, aşa că nu ar trebui să te mire dacă găseşti la un loc grajdul cu animale, mono– bicicletele lăsate la îndemnână pentru exerciţii spontane, trapeze pentru sărituri, rufe întinse pe sârmă şi altele.”
00:45- 01:00 Voice:Zâmbetul din colţul gurii şi ochii înduioşaţi ai tânărului nu descriu dezamăgirea ci mai degrabă împlinirea profesională şi sufletească. Deşi Daniel a trebuit să îşi părăsească familia şi să se stabilească tocmai în Germania, acesta povesteşte despre rutina zilnică a unui circar, fără să aibă regrete.”
01:00- 01:30 Insert Daniel Calman: „Cu toate că directorii circului sunt de aici, din Germania, o parte din acrobaţi sunt din Cehia, clovnii şi mimii din Franţa, mai sunt şi alţi români de aceea mă simt ca acasă. Duc dorul familiei, dar am aici oameni excepţionali care compensează cum pot ei mai bine. În plus, nici nu avem timp să medităm şi să ne gândim la cei de acasă prea mult deoarece în fiecare sezon prezentăm lucruri noi, oameni noi, circari cu experienţă şi mai mare. Exerciţiul zilnic ne ţine în priză.”
01:30- 01:35 Voice: „Şi Marius Vasilache a părăsit România cu mulţi ani în urmă şi s-a alăturat circului Gartner. Ca şi Daniel, acesta duce dorul familiei dar îngrijirea animalelor îi ocupă timpul.”
01:35- 01:50 Insert Marius Vasilache: „Lucrez de mai mult timp decât Daniel aici şi pot să spun că m-am acomodat şi am acceptat circul nu doar ca o muncă ci ca stil de viaţă, pentru că asta este. Nu poţi, după ce se termină spectacolul, să laşi totul deoparte. O colegă de-a noastă spunea despre viaţa noastră şi despre noi că pulsul circarilor bate şi după cortina imensă nu doar în timpul show-ului. Despre Daniel nu pot să spun decât că este încă la început de drum, chiar dacă este alături de noi de câţiva ani, dar mă bucur că a venit. Am un pic din România şi aici.”
01:50- 02:00 Voice: „Deşi a început de jos, şi anume de la îngrijirea grajdurilor, Daniel a prins repede dragul elefanţilor, dar şi directorii circului Gartner au prins drag de el.”
02:00- 02:15 Insert directorul circului Gartner, Michael Günter: „Este un băiat cuminte şi care a venit aici să muncească, lucru care sa văzut din prima zi. Pentru el nu conta că făcea curat după animale, cât timp avea ceva de făcut. Ne-a plăcut de el şi am considerat că merită să rămână, ba mai mult merită promovat.”
02:15- 02:55 Insert Daniel Calman: „Nu ma deranjat să am griijă de grajdurile animalelor, poate acest lucru m-a ajutat. Înainte mă trezeam şi începeam să curăţ toate grajdurile, după ordinea în care se făceau antrenamentele cu animalele. Nu era nici monotonie, nici rutină. Ceea ce sa schimbat acum este faptul că mă ocup doar de elefanţi, la capitolul dresaj, dar încă nu mă pot abţine să nu verific şi celelalte animale. M-am ataşat de ele şi nu m-aş vedea făcând altceva. Există atâtea feluri de a te distra azi, dar tot la circ este frumos să mergi, pentru că circul stă o săptămână şi apoi este poveste până în anul următor. Circul este un loc în care cei mici îşi văd eroii din cărţile de literatură sau desene, iar adulţii care vin, dau timpul înapoi şi se bucură, ca pe vremuri, de frumuseţile exotice, fie că este vorba de tinerele de aici sau de animale.
02:55- 03:05 Voice: „Fie că este vorba de ziua în care cortul este încălzit treptat pentru spectacol, fie că este ziua de luni în care odihna predomină în prima parte a zilei, circarii de la Gartner printre care se află şi Daniel, îşi trăiesc vieţile departe de casă. Unii ar spune că acest lucru ar descrie circul, că deplasările în continuu prin lume, tot mai departe de familie, ar fi prima caracteristică a acestui stil de viaţă. Daniel Calman spune că îl lumea circului timpul se scurge altfel: de la o ţară la alta, de la spectacol la alt spectacol, de la familie la familie.
03:05-03:10 Outro: râset de copii şi agitaţie(mulţimea de oameni cerând bilete pentru spectacol).

Comments (0)

Trimiteți un comentariu